Vorstinnengekte: een klassieke aandoening

p1350232

Foto Tess Jungblut

1 Comment to “Vorstinnengekte: een klassieke aandoening”

 1. tess said...
  30 December 2009

  Tessonome moet wel even de puntjes op de i zetten. Geboren en getogen in het Limburgse werd ik op jeugdige leeftijd in contact gebracht met de wonderbaarlijke wereld van Jezus en ik geloofde echt dat deze man wonderen kon verrichten.

  Mijn oma had een schilderij boven haar bed hangen, levensgroot, waarop Jezus stond afgebeeld zittend aan een grote bourgondische tafel met zijn vrienden, de apostelen. Ik was er stellig van overtuigd dat Jezus met gouden bestek at en dat als wij op die plek zouden komen, -na de dood, ik wist alleen maar niet wat dat was, verlangde er soms wel naar, niet naar de dood, maar naar die tafel met dat gouden bestek-, ook met dat gouden bestek mochten eten.

  Voorts was ik al heel jong bezig met prinsesjes en koninginnen. Uiteraard kwam dit tot mij in de vorm van sprookjes en toen ik ietsje ouder was via de televisie: ‘Sissi, die Schicksalsjahre einer Keizerin’.

  Gek genoeg wilde ik met de carnaval geen prinses zijn, ik koos steevast voor cowgirl, chineesje of wat later … Alice Cooper en Mozart. Was dat al een teken aan de wand?

  Ook heb ik nog jarenlang koninginnedag gevierd en keek ik naar uitzendingen waarin de koningin verscheen.

  Dus ik begrijp het wel, je krijgt het met de paplepel ingegoten. Maar dan komen de jaren waarin het verstand gaat gelden. En dan is het volgens mij niet meer te doen om zowel nog in de wonderen van Jezus te geloven als in de soevereiniteit van de koningin.

  Sterker nog, ga je je verdiepen in beide levens dan moet je wel tot de conclusie komen dat de aura’s rondom deze twee iconen der verhevendheid gecreëerd zijn door mensen die er baat bij hebben dat de massa zich aan hen onderwerpt.

  Nu wil ik er nog vanaf zijn voor wat Jezus betreft. Die kan er nu niets meer aan doen, maar de koningin zou wel de eer aan zichzelf kunnen houden en zich laten ontkronen en voortaan door het leven stappen als Mevrouw van Amsberg. Dat zou wel zo netjes zijn.

  Heeft iemand haar deze vraag al eens gesteld? Misschien wil ze dat wel heel graag.

*

*